Succesul are o cheie, iar cheia tu o tii la breloc

A raspunde adecvat unei nevoi inseamna a o identifica si a o intelege. Nevoile umane sunt in mare parte fiziologice. Organismul ne cere hrana, odihna, miscare, sex. Pana aici nimic nou! Pe masura ce devenim indivizi autonomi, creierul nostru solicita mai multa informatie dar in acelasi timp semnalizeaza si mai multe nevoi, pe care, cu necesitate trebuie sa le satisfacem pentru a ne simti bine. Dar ce inseamna de fapt starea de bine? Starea de bine este un sentiment extrem de complex pentru ca-si trage radacinile din mii de alte stari, emotii si sentimente. Fiecare celula umana are rostul ei si fiecare sinapsa neuronala, fiecare actiune, fiecare activitate, fiecare gand care ne trece prin cap sunt importante si semnificative. Cum sa fie toate in armonie, cu atat mai mult cu cat mediul in care traim este foarte complex si complicat, dar nu doar al nostru ci si al fiecarei persoane cu care ne intalnim? S-ar putea spune ca este din ce in ce mai greu sa “supravietuim” ca specie, tocmai datorita acestei complexitati la care am ajuns. Toate bolile somatice au ca factor declansator sau predispozant o perturbare a armoniei, la un anumit nivel, a acestui extraordinar sistem care este omul.

Asa cum am spus, nevoile umane sunt tot mai variate, a raspunde la ele inseamna a invata sa traiesti! Omul are darul de a-si crea tot felul de nevoi artificiale: de a vorbi la mobil, de a folosi laptolul, de shoping, de filme, de Coke Cola, de superstaruri, de masini scumpe, de internet, de Facebook, de cuptor cu microunde, de jocuri in retea, de teren pe Luna, etc. Cum sa nu te simti frustrat, din cand in cand, in aceste conditii? Dar cum ramane cu trebuintele de “baza”, cele care ne dau cea mai mare satisfactie si implinire, au trecut ele pe un plan secund sau le-am uitat? Prietenii, intemeierea unei familii, copiii, caminul, activitatea profesionala, pot aduce mii de zambete pe chip zi de zi!

Secretul succesului este nu sa ai cat mai multe haine scumpe pe care sa le afisezi prin mall-uri ci cum sa inveti sa-ti dezvolti abilitatea de a prioritiza propriile tale nevoi astfel incat satisfacerea lor sa te puna in armonie cu tine si cu mediul in care traiesti.

Psihologie online

Ultimele decenii prin care trece omenirea modifica intr-o anumita masura nevoia persoanelor in ceea ce priveste accesarea serviciilor de orice fel. Psihologia clinica si psihoterapia se adreseaza in principal subiectilor care intampina intr-un anumit moment al vietii un blocaj de natura fie emotionala, fie cognitiva sau compotamental-relationala din sfera profesionala, familiala sau sociala in general. Mult timp psihologii si-au pus problema in ce masura “sfaturile” online sunt realmente benefice sau dimpotriva pot deveni toxice pentru consumatorii unui astfel de serviciu. Vom trece in revista cateva conditii primordiale ale unui tratament psihoterapeutic.
Tratamentul psihoterapeutic se supune in trimul rand unei relatii terapeutice bazata pe incredere reciproca, onestitate, profesionalism si confidentialitate. Cladirea unei astfel de relatii depinde de mai multi factori: locul sau spatiul unde se desfasoara, calitatea umana si profesionala a psihologului (empatie, deschidere, inteligenta, disponibilitate, competenta), un contract terapeutic clar definit si asumat de amble parti, timp si bani. Un tratament psihoterapeutic de succes presupune identificarea foarte clara a problemei (prin metode specifice), stabilirea obiectivelor terapiei si nu in ultimul rand disponibilitatea clientului de a adera la tratament.  
Daca un tratament medicamentos poate fi previzibil in ceea ce priveste efectele sale, un tratament psihoterapeutic pornestede la premisa ca fiecare individ este unic iar retetele prestabilite pot fi ineficiente.

Unde esti copilarie, Cu padurea ta cu tot…

           Marele poet roman anticipa, in binecunoscutele versuri, o perioada pe care omeninea nu avea cum s-o evite – Era vitezei! Este mai degraba o “viteza de consum”: de informatii, de energie, de materie, de timp, de resurse. In vartejul consumului, omul, caruia i se potriveste mai mult caracterizarea de “animal care consuma” decat cea pe care i-a dat-o Aristotel de zoon politikon (vietuitoare sociabila), nu mai are repere, limite, “suc gastric”, si acumuleaza, se  tot umfla de tot felul de “desee” devenind “obez”, uneori si la propriu, dar nu se opreste… Economistii sustin, pe buna dreptate, ca tocmai excesul de consum a declansat criza financiara, criza care reprezinta doar un simptom masurabil, si nu neaparat intreaga maladie cu implicatiile ei sociale, politice, psihologice, culturale, valorice, biologice.

            Si atunci, cum putem rezista bombardamentului de stimuli pe care nici nu-i “digeram” ci doar ii inghitim de-a gata? Ma intreb oare ce mai inteleg copiii nostri din prea-plinul ce li se ofera, cand nici parintii nu mai au timp sa-i ajute sa-si dezvolte conceptia despre lume si viata sau cand si ei sunt depasiti de situatie. Daca poetul zicea: “Unde esti copilarie, cu padurea ta cu tot”, noi putem adauga: unde esti copilarie, siguranta, inocenta, descoperire, libertate? Cred ca o reintoarcere la lucrurile de baza este binevenita. Aici, din nou, apelez la marii nostri scriitori pe care daca-i ascultam, ei ne dezvaluie cele mai sigure psihoterapii, si ma gandesc aici la Ion Creanga, Constantin Chirita, Ionel Teodoreanu, etc. care nu fac altceva decat sa descrie o stare naturala de fapt pe care am uitat-o, acum cand suntem inconjurati de atata “sintetit”.  Ajungem sa credem ca este firesc sa-i facem copilului un program incarcat de dimineata pana seara de teama ca … nu va fii lafel de bine pregatit ca ceilalti copii, nu va sti atat de multe lucruri precum un cercetator de la Nasa? Si uitam mereu ca totul pleaca de la spaimele noastre de parinte, crezand ca oferindu-i totul, mai putin timpul, experienta de viata si afectiunea neconditionata, putem inlatura sentimentul neplacut de teama sau vinovatie pe care-l incerca orice parinte.

L.


t_rid=”luizagruicibloguestcom”;

trafic ranking

Statistici web