Succesul are o cheie, iar cheia tu o tii la breloc

A raspunde adecvat unei nevoi inseamna a o identifica si a o intelege. Nevoile umane sunt in mare parte fiziologice. Organismul ne cere hrana, odihna, miscare, sex. Pana aici nimic nou! Pe masura ce devenim indivizi autonomi, creierul nostru solicita mai multa informatie dar in acelasi timp semnalizeaza si mai multe nevoi, pe care, cu necesitate trebuie sa le satisfacem pentru a ne simti bine. Dar ce inseamna de fapt starea de bine? Starea de bine este un sentiment extrem de complex pentru ca-si trage radacinile din mii de alte stari, emotii si sentimente. Fiecare celula umana are rostul ei si fiecare sinapsa neuronala, fiecare actiune, fiecare activitate, fiecare gand care ne trece prin cap sunt importante si semnificative. Cum sa fie toate in armonie, cu atat mai mult cu cat mediul in care traim este foarte complex si complicat, dar nu doar al nostru ci si al fiecarei persoane cu care ne intalnim? S-ar putea spune ca este din ce in ce mai greu sa “supravietuim” ca specie, tocmai datorita acestei complexitati la care am ajuns. Toate bolile somatice au ca factor declansator sau predispozant o perturbare a armoniei, la un anumit nivel, a acestui extraordinar sistem care este omul.

Asa cum am spus, nevoile umane sunt tot mai variate, a raspunde la ele inseamna a invata sa traiesti! Omul are darul de a-si crea tot felul de nevoi artificiale: de a vorbi la mobil, de a folosi laptolul, de shoping, de filme, de Coke Cola, de superstaruri, de masini scumpe, de internet, de Facebook, de cuptor cu microunde, de jocuri in retea, de teren pe Luna, etc. Cum sa nu te simti frustrat, din cand in cand, in aceste conditii? Dar cum ramane cu trebuintele de “baza”, cele care ne dau cea mai mare satisfactie si implinire, au trecut ele pe un plan secund sau le-am uitat? Prietenii, intemeierea unei familii, copiii, caminul, activitatea profesionala, pot aduce mii de zambete pe chip zi de zi!

Secretul succesului este nu sa ai cat mai multe haine scumpe pe care sa le afisezi prin mall-uri ci cum sa inveti sa-ti dezvolti abilitatea de a prioritiza propriile tale nevoi astfel incat satisfacerea lor sa te puna in armonie cu tine si cu mediul in care traiesti.

Psihologie online

Ultimele decenii prin care trece omenirea modifica intr-o anumita masura nevoia persoanelor in ceea ce priveste accesarea serviciilor de orice fel. Psihologia clinica si psihoterapia se adreseaza in principal subiectilor care intampina intr-un anumit moment al vietii un blocaj de natura fie emotionala, fie cognitiva sau compotamental-relationala din sfera profesionala, familiala sau sociala in general. Mult timp psihologii si-au pus problema in ce masura “sfaturile” online sunt realmente benefice sau dimpotriva pot deveni toxice pentru consumatorii unui astfel de serviciu. Vom trece in revista cateva conditii primordiale ale unui tratament psihoterapeutic.
Tratamentul psihoterapeutic se supune in trimul rand unei relatii terapeutice bazata pe incredere reciproca, onestitate, profesionalism si confidentialitate. Cladirea unei astfel de relatii depinde de mai multi factori: locul sau spatiul unde se desfasoara, calitatea umana si profesionala a psihologului (empatie, deschidere, inteligenta, disponibilitate, competenta), un contract terapeutic clar definit si asumat de amble parti, timp si bani. Un tratament psihoterapeutic de succes presupune identificarea foarte clara a problemei (prin metode specifice), stabilirea obiectivelor terapiei si nu in ultimul rand disponibilitatea clientului de a adera la tratament.  
Daca un tratament medicamentos poate fi previzibil in ceea ce priveste efectele sale, un tratament psihoterapeutic pornestede la premisa ca fiecare individ este unic iar retetele prestabilite pot fi ineficiente.

Personalitatea bate frumusetea

Peste tot in jur vedem frumusete, corpuri bine cladite, figuri extrem de atragatoare, oameni frumosi. Cati dintre ei sunt fericiti? Cat de mult conteaza frumusetea pentru a fi fericit? De fapt ce inseamna a fi fericit?
Sa analizam, de pilda, starurile de cinema. De data aceasta, fara a exemplifica o persoana anume, ma gandesc cat de frumosi sunt, cat de rasfatati de public, au acces la case, masini, haine scumpe, si cu toate acestea, tot mai des auzim, in randul vedetelor, despre consumul de droguri sau violente fizice, arestari, etc. Sa se intample toate acestea doar din nevoia de adrenalina sau din cauza propriei lor nefericiri? Mereu frumusetea se confunda cu fericirea, dar este oare adevarat?
Sa lasam insa lumea vedetelor de-o parte, deocamdata, si sa incercam sa intelegem fenomenul in ansamblu. Fericirea este o stare de bine semnalizata prin toate canalele creierului nostru, fie ca sunt interne (emotii, sentimente, ganduri) sau externe (vazul, auzul, atingerea, etc.). Vedem ca unii oameni sunt fericiti pentru ca au anumite comportamente evidente: zambesc, glumesc, privesc increzator, pasesc increzator. Va puteti intreba, ce facem atunci cand traversam o perioada dificila, si totul in jur pare zugravit doar in culori cenusii si negre, cum mai poate creierul sa ne indice starea de bine? Raspunsul nu este unul simplu. In acest caz, atat creierul si organismul au dreptate sa “spuna” ca ceva nu este in regula, altfel nu ne-am mai putea adapta la realitate. Atunci, este timpul sa ajutam noi atat organele de simt, cat si gandurile, emotiile, memoria, sa vada blocajul pentru a merge mai departe. Asta nu mai tine de cat de frumosi sau sau mai putin frumosi suntem doar de modul cum reusim sa gasim resurse psihice pentru a ne ajuta.
Pentru a gasi aceste resurse in noi sau in jurul nostru trebuie sa pasim cu pasi mici si sa ne permitem sa gresim din cand in cand… Uneori este suficient sa identifici lucrurile care te-ar putea relaxa si sa-ti amintesti ca mai demult obisnuiai sa faci aceste lucruri mai des. In alte cazuri, este poate nevoie sa inveti din nou sa gandesti, ca atunci cand erai copil si descopereai cu ajutorul altora lumea, numai ca, acum, tu esti propriul tau profesor! Te poti gandi, de pilda, cat de avantajos este pentru tine sa persisti in nefericire. Sa pierzi cele mai reusite petreceri, sa nu te mai vezi cu nimeni, sa nu te mai gandesti la munca ta. De data asta raspunsul este mai simplu si poate semana cu o ecuatie de matematica sau economie: nu este deloc profitabil!
Iata cum, frumusetea poate doar potenta o personalitate “capabila” si nimic mai mult!

L.

P.s. Traducerea poate sa nu fie adecvata, intrebati autorul, comentati.
Translation may not be appropriate, ask the author, comment.


t_rid=”luizagruicibloguestcom”;

trafic ranking

Statistici web