Succesul are o cheie, iar cheia tu o tii la breloc

A raspunde adecvat unei nevoi inseamna a o identifica si a o intelege. Nevoile umane sunt in mare parte fiziologice. Organismul ne cere hrana, odihna, miscare, sex. Pana aici nimic nou! Pe masura ce devenim indivizi autonomi, creierul nostru solicita mai multa informatie dar in acelasi timp semnalizeaza si mai multe nevoi, pe care, cu necesitate trebuie sa le satisfacem pentru a ne simti bine. Dar ce inseamna de fapt starea de bine? Starea de bine este un sentiment extrem de complex pentru ca-si trage radacinile din mii de alte stari, emotii si sentimente. Fiecare celula umana are rostul ei si fiecare sinapsa neuronala, fiecare actiune, fiecare activitate, fiecare gand care ne trece prin cap sunt importante si semnificative. Cum sa fie toate in armonie, cu atat mai mult cu cat mediul in care traim este foarte complex si complicat, dar nu doar al nostru ci si al fiecarei persoane cu care ne intalnim? S-ar putea spune ca este din ce in ce mai greu sa “supravietuim” ca specie, tocmai datorita acestei complexitati la care am ajuns. Toate bolile somatice au ca factor declansator sau predispozant o perturbare a armoniei, la un anumit nivel, a acestui extraordinar sistem care este omul.

Asa cum am spus, nevoile umane sunt tot mai variate, a raspunde la ele inseamna a invata sa traiesti! Omul are darul de a-si crea tot felul de nevoi artificiale: de a vorbi la mobil, de a folosi laptolul, de shoping, de filme, de Coke Cola, de superstaruri, de masini scumpe, de internet, de Facebook, de cuptor cu microunde, de jocuri in retea, de teren pe Luna, etc. Cum sa nu te simti frustrat, din cand in cand, in aceste conditii? Dar cum ramane cu trebuintele de “baza”, cele care ne dau cea mai mare satisfactie si implinire, au trecut ele pe un plan secund sau le-am uitat? Prietenii, intemeierea unei familii, copiii, caminul, activitatea profesionala, pot aduce mii de zambete pe chip zi de zi!

Secretul succesului este nu sa ai cat mai multe haine scumpe pe care sa le afisezi prin mall-uri ci cum sa inveti sa-ti dezvolti abilitatea de a prioritiza propriile tale nevoi astfel incat satisfacerea lor sa te puna in armonie cu tine si cu mediul in care traiesti.

Indeletniciri terapeutice

               Nu lucrurile marete sau grandioase ne aduc zambete de fericire pe chip zi de zi! Putem visa sa se intample nu stiu ce minune in viata noastra dar nu de putine ori ramanem intr-o asteptare nervoasa care ne blocheaza imaginatia si sufletul. Imi imaginez cum ar fi sa am o roata a olarului… ce obiect as face? Cum l-as impodobi sau picta?Cine nu a visat macar o data sa aiba o experienta de acest gen? Cred ca olarii sunt foarte incantati de rodul muncii lor, lafel si pictorii, sau scriitorii, sau creatorii de moda si toti ceilalti oameni care se implica in munca lor. Oricat de imperfect se poate sa fie un lucru facut de ”mana mea”, ii sunt recunoscatoare pentru cata satisfactie imi ofera crearea lui!

              Munca are marele avantaj de a calma spiritul, de a stimula imaginatia, de a antrena atentia si gandirea, cu alte cuvinte de a implica intreaga noastra fiinta,  sa nu mai vorbesc despre emotia si nerabdarea care pune stapanire peste tot! Micile indeletniciri, activitati si preocupari practice si intelectuale sunt de o mare valoare psihoterapeutica datorita aportului lor de energie, focus in sarcina, distragerea atentiei de la gandurile tensionante, facilitarea relaxarii si nu in ultimul rand trairea sentimentului ca suntem utili, ca reusim, ca putem; sentiment, de altfel, extrem de important pentru stima noastra de sine, pentru “imaginea ce ne apare in oglinda”.

Si cand spun practici terapeutice ma gandesc inclusiv la: plantarea unui pom, tunsul ierbii, traforaj, lectura unei carti, sportul, inceperea unei afaceri, calatorie tematica, informarea intr-un domeniu nou, ingrijirea unui animal, crearea de accesorii, etc.

Cu siguranta tu poti gasi si alte exemple care pentru cineva pot deveni incitante si provocatoare asa ca le astept pentru a continua lista!   

Gandind la voi!

Lu


t_rid=”luizagruicibloguestcom”;

trafic ranking

Statistici web